2011. február 10., csütörtök

Múzeum, Könyvtár, Sport

Repülőmúzeum

Hazánkban ez a legnagyobb katonai repülőgép-gyűjtemény, ahol polgári, rendőrségi, vízügyi és sport repülők is szemügyre vehetők. Némelyik gépmadárba beülve elképzelhető, milyen volt régen pilótának vagy utasnak lenni. A szovjet MiG vadászgépek, az Il-18-as és Tu-134-es utasszállító repülőgépek igazi látványosságok. Itt sorakoznak a Magyarországon rendszerben állt helikopterek, sugárhajtású és légcsavaros, vadász és csapásmérő, kiképző és gyakorlógépek, és a „másik oldalon” harcolt Starfighter és Hunter. Az arzenált gazdagítja, egy Il-2-es csatarepülőgép, amelyik a második világháborúban a Balatonba zuhant. A repülés történetén kívül űrhajós relikviák is láthatók. A kiállítás fedett részén repülőgépmotorok, hajtóművek és egyéb alkatrészek gyönyörködtetik a repülés szerelmeseit. A Közép-Európában kuriózumnak számító gyűjtemény 1996-ban bekerült az Aircrafts Museums of the World  katalógusba.
Információ: Magyar Repüléstörténeti Múzeum és Szakkiállítás 5008 Szolnok, Kilián u. 1., Pf.:5., Tel.: 06-56/505-100/7812



Könyvtárak


Szandaszőlősi Általános Iskola Könyvtára





Hild Viktor Városi Könyvtár Szandaszőlősi Fiókkönyvtára
Tel: 06/56/240-885  E-mail: konyvtar.szanda@gmail.com Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javasriptet.
A művelődési házban működik 1964-től a Hild Viktor Városi Könyvtár Fiókkönyvtára. Fokozatosan nőtt a könyvállomány és bővült a szolgáltatások köre is. A legnagyobb átalakítás 2004-ben történt. A könyvtár alapterülete közel 80 m2-re nőtt, a berendezés teljesen kicserélődött, a nyitva tartási idő megnőtt, a szolgáltatások köre bővült. Közel 15000 kötetes dokumentumgyűjtemény áll az olvasók rendelkezésére.
 A tágas térben a felnőtt és a gyermekirodalom egymástól elkülönítve, szépen tagolva várja az olvasókat. Kényelmes, nyugodt körülményeket biztosítunk a kézikönyvek helyben használatára, sajtótermékek olvasására.

Kölcsönzés: egyes állományrészek kivételével (kézikönyvek, helyismereti gyűjtemény) valamennyi dokumentum kölcsönözhető. A kölcsönzés időtartama 1 hónap.
Heti két alkalommal -kedd és péntek- lehetőség nyílik videofilm és DVD kölcsönzésére.
Térítés ellenében fénymásolást, nyomtatást is vállalunk.
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium anyagi támogatásával eMagyarország Pont működik a könyvtárban. Három számítógépen szélessávú internet elérést biztosítunk, géphasználati díj (100,- Ft/óra) ellenében.


Repüléstudományi Szakkönyvtár


 Cím: 5008 Szolnok, Kilián út 1.,  Tel: (56) 512-530,  E-mail: nagy.imrene@zmne.hu
 Nyitvatartás: H-Cs: 7:00 - 18:00
                        P: 7:00 - 13:00



Közélet


Szandaszőlősön orvosi rendelő, tűzoltósági és rendőrségi kirendeltség is található. Szintén megtalálható a Gulyás Speed benzinkútja (gázcseretelep). Szandaszőlős közéletének egyik fontos pontja az artézi kút. Ezen kívül legfőképp az általános iskola köré összpontosul, mely minden évben megrendezi Őszi Vigasságát és újabban a Szandai Halételfőző Versenyt.


Sportolási lehetőség 
  • Sporthorgászat az Alcsi Holt-Tiszán és az élő Tiszán.
  • Vízi sport: Az Alcsi Holt-Tiszán kajak, kenu.
  • A Szolnoki Sportreptéren vitorlázásra, sárkányrepülésre van lehetőség.
  • A katonai repülőtéren sportuszoda.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése